Dzisiejszy przepis na zupę-krem z soczewicy idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Dzięki dodaniu aromatycznych przypraw zupa cudownie rozgrzewa. Jest gęsta, więc syci na długi czas.
Możecie dodać do niej, np. ziarna czarnego sezamu, czarnuszkę, pestki dyni lub grzanki (oczywiście z chleba razowego :)). Ja swoją porcję przygotowałam z sezamem i prażonymi ziarnami ciecierzycy.
Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)
Składniki (4 porcje):
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy
- po 1 łyżeczce kuminu, kurkumy, curry, słodkiej papryki
- po 1/2 łyżeczki imbiru, garam masali, chili
- 1 marchewka, pokrojona na małe kawałki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego light (używam takiego)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek oraz przyprawy. Dusimy razem kilka minut.
Następnie dodajemy marchewkę i soczewicę, zalewamy 2 i 1/2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości - ok. 15-20 min.
Kiedy marchewka i soczewica są miękkie, dodajemy pomidory oraz mleczko kokosowe. Miksujemy dokładnie i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz