Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste danie, nie wymagające ani dużej ilości czasu, ani brudzenia niepotrzebnych naczyń. U mnie bardzo dobrze sprawdza się również jaki posiłek do zabrania do pracy. Zapraszam na kaszę gryczaną ze szpinakiem, pieczarkami, fasolą i suszonymi pomidorami :)
Pamiętajcie, że pod każdym postem publikuję wartości odżywcze potrawy.
Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na FACEBOOKU :)
KASZA GRYCZANA ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI, FASOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki (3 porcje):
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżka oliwy
- 400 g pieczarek, obranych i pokrojonych
- 150 gram świeżego szpinaku, umytego
- 1 szklanka ugotowanej fasoli*
- 5-6 suszonych pomidorów*
- ulubione przyprawy: przyprawa włoska, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, bazylia
- sól pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek.
Kiedy cebula i czosnek są zeszklone, dodajemy pieczarki, a następnie szpinak. Smażymy do odparowania wody.
Dodajemy fasolę, suszone pomidory, ulubione przyprawy oraz ugotowaną kaszę. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe :)
* Możemy użyć gotowej fasoli z puszki. Ja zazwyczaj gotuję większą ilość fasoli i zamrażam w porcjach.
* W tym przepisie użyłam pomidorów suszonych bez zalewy w oleju, żeby zmniejszyć kaloryczność dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz