Dzisiaj mam jeszcze dla Was przepis nie do końca świąteczny, ale za to cudowny. Te donuty są tak miękkie i pyszne, że mogłabym pochłonąć wszystkie na raz.
Jeśli nie macie formy do donutów możecie wykorzystać ten przepis i przygotować z niego muffinki.
Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)
🍩 WEGAŃSKIE DONUTY DYNIOWE
Składniki:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, puree, olej i syrop klonowy.
Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy na donuty (ja mam silikonową, więc nie muszę już jej natłuszczać).
Pieczemy ok. 20 minut. Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.
Składniki polewy:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy czekoladę i syrop klonowy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki syropu klonowego
- polewa czekoladowa (przepis poniżej)
- mielone migdały, do dekoracji
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, puree, olej i syrop klonowy.
Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy na donuty (ja mam silikonową, więc nie muszę już jej natłuszczać).
Pieczemy ok. 20 minut. Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.
Składniki polewy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz