Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM
Składniki (dla 2 osób):
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie wystarczyło go zalać gorącą wodą na ok. 5 min. i odcedzić).
W tym czasie na patelni podduszamy warzywa (bez tłuszczu, ewentualnie można dodać trochę wody) aż będą miękkie. Doprawiamy pieprzem i mieszanką przypraw.
Przygotowujemy sos. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy łyżkę ciepłej wody.
Do przygotowanych na patelni warzyw dodajemy makaron i sos. Mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy sezamem.
Smacznego:)
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 450 g gotowej mieszanki warzyw, chińskiej lub orientalnej
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- pieprz do smaku
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny bądź limonki
- sezam, do posypania
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie wystarczyło go zalać gorącą wodą na ok. 5 min. i odcedzić).
W tym czasie na patelni podduszamy warzywa (bez tłuszczu, ewentualnie można dodać trochę wody) aż będą miękkie. Doprawiamy pieprzem i mieszanką przypraw.
Przygotowujemy sos. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy łyżkę ciepłej wody.
Do przygotowanych na patelni warzyw dodajemy makaron i sos. Mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy sezamem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz