Ja burgery piekę, ale równie dobrze można je usmażyć. Wtedy lepiej dodać mieszankę mąki z ciecierzycy lub siemienia lnianego z wodą, która sklei nam burgery. Smażone burgery będą oczywiście bardziej kaloryczne i mniej zdrowe.
Już jutro postaram się wrzucić przepis na buraczane bułki hamburgerowe, które idealnie pasują do dzisiejszych burgerów :)
Pamiętajcie, że pod każdym postem publikuję wartości odżywcze potrawy.
Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku :)
EKSPRESOWE BURGERY WEGAŃSKIE
Składniki (10 sztuk):
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 marchew, obrana i drobno starta
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 50 g pestek słonecznika (lub mieszkanki pestek słonecznika i dyni)
- 2 łyżki tahini
- garść natki pietruszki, posiaknej
- pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub mielonego siemienia lnianego, wymieszana z 3 łyżkami wody (opcjonalnie, burgery będą bardziej zwarte)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciecierzycę i fasolę odsączamy i płuczemy.
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do uzyskania zwartej masy (większe kawałki mogą być wyczuwalne).
Z otrzymanej masy formujemy kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min do momentu, aż lekko się zrumienią.
Podajemy z dowolną sałatką ze świeżych warzyw lub jako dodatek do burgerów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz