Pamiętajcie, że sałatkę możecie dowolnie modyfikować, dostosowując ją do swoich upodobań. Możecie dodać inne sałaty oraz inne pestki :) Jeśli macie problem z obraniem granatu, koniecznie obejrzyjcie tą instrukcję.
Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku :)
Składniki (1 porcja):
- 1/2 bakłażana
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki pestek granatu
- po 1/2 szklanki rukoli i endywii
- po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, dyni i orzeszków piniowych
- 2 łyżeczki naturalnego jogurtu sojowego, bez cukru
- 1 łyżeczka tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W tym czasie przygotujemy sos. Czosnek wyciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pozostałe składniki sosu: jogurt, tahini i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy.
W misce mieszamy rukolę i endywię, dodajemy bakłażana i pestki granatu. Posypujemy mieszanką pestek dyni, słonecznika i orzeszków piniowych. Polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz