Mam już jeden bardzo smakowity pomysł na wykorzystanie tofu fety (oczywiście poza sałatką grecką) i jak tylko go wypróbuję, to chętnie się z Wami nim podzielę.
Staram się ostatnio, żeby zdjęcia prezentowane na blogu były ładniejsze. Mam nadzieję, że to zauważyliście :)
Pamiętajcie, że pod każdym postem publikuję wartości odżywcze potrawy (w tym przypadku uwzględniłam 4 łyżki oliwy na cały przepis, czyli 1 łyżkę na porcję).
Zachęcam po polubienia Zielonej Diety na Facebooku :)
TOFU FETA
Składniki (4 porcje):
- 1 kostka tofu naturalnego - 300 g
- 200 ml oliwy
- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- 6 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka soli (użyłam himalajskiej)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 3 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: bazylii, oregano, przyprawy greckiej
- kilka suszonych ostrych papryczek lub świeża papryczka chili, pokrojona na plasterki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę.
Do słoika wlewamy oliwę, wodę z ogórków, sok z cytryny. Dodajemy sól, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tofu umieszczamy w słoiku z papryczkami (jeśli używamy).
Zamykamy, przekładamy do lodówki. Tofu feta jest gotowa po ok. 2 dniach.
Oliwę, możecie wykorzystać jako dressing do sałatek (jest bardzo aromatyczna) lub wykorzystać do ponownego przygotowania fety.
Smacznego :)
świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńIle czasu taka tofu feta moze stać w lodowce? ☺️
OdpowiedzUsuńMoja stała Ok. 4 dni :)
UsuńZrobilem bez platkow drozdzowych ale i tak wyszla swietna.
OdpowiedzUsuń