Pamiętajcie, że gotowana soczewica zawiera m.in.: kwas foliowy, żelazo, witaminy B1 i B6, cynk oraz potas. Buraki to moje zimowe comfort food. Jadam je w każdej postaci :) Zawarte w nich barwniki należą do silnych przeciwutleniaczy.
Pamiętajcie, że pod każdym postem publikuję wartości odżywcze potrawy.
Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku :)
SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA, SOCZEWICY, TOFU FETY I RUKOLI
Składniki (4 porcje):
- 1/2 szklanki czarnej soczewicy
- opakowanie (100 g) rukoli
- tofu feta, przygotowana z tego przepisu
- 4 małe buraki
- oliwa z marynowanej tofu fety
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja swoją namoczyłam w ciepłej wodzie, następnie odcedziłam, zalałam świeżą wodą, delikatnie posoliłam i gotowałam ok. 30 min.).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Buraki kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30-40 min. do momentu, aż będą miękkie.
Na talerzu układamy rukolę, na niej przygotowaną soczewicę, upieczone buraki oraz kawałki tofu fety. Polewamy oliwą z marynowania tofu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)