Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)
POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY
Składniki (20 ciastek):
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki, oprócz płatków migdałowych i czekolady, dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy migdały i czekoladę, mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kulki, każdą z nich spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dekorujemy płatkami migdałowymi, delikatnie wciskając je w ciastka.
Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ciastka są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu ich konsystencja jest idealna, są kruche i długo świeże.
Smacznego :)
Składniki (20 ciastek):
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 1/4 szklanki masła migdałowego
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy, świeżo startej
- 1/4 szklanki płatków migdałowych plus dodatkowe do dekoracji
- 1/4 szklanki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki, oprócz płatków migdałowych i czekolady, dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy migdały i czekoladę, mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kulki, każdą z nich spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dekorujemy płatkami migdałowymi, delikatnie wciskając je w ciastka.
Pieczemy 15-20 min. Po tym czasie ciastka są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu ich konsystencja jest idealna, są kruche i długo świeże.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz