środa, 6 maja 2020

MAKARON W KREMOWYM SOSIE ZE SZPARAGAMI

Sezon na szparagi otwarty i aż chce się rzec: jedzmy szparagi, tak szybko odchodzą. Dlatego też mam dla Was cudowny przepis, którego wykonanie zajmuje jakieś 15 min. Przepis - błyskawica! :) 

Sekretem sosu jest użycie tahini oraz płatków drożdżowych. Dzięki temu sos jest kremowy i delikatnie serowy. 

Zachęcam do wypróbowania.

Jeśli chcecie być bardziej na bieżąco z przepisami to zachęcam Was do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE. To właśnie tam dzieje się u mnie najwięcej. Ten przepis również jest tam dostępny w wyróżnionych relacjach. 









MAKARON W KREMOWYM SOSIE ZE SZPARAGAMI

Składniki:
  • 300 g dowolnego makaronu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki tahini
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • sól, pieprz, sok z cytryny (do smaku)

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy szparagi, trochę wody i gotujemy do miękkości.

Mieszamy składniki sosu: tahini, płatki drożdżowe, mleko, przyprawy.* Dodajemy do przygotowanych szparagów razem z makaronem. 

Mieszamy i doprawiamy do smaku. 

Smacznego 😋


*jeśli jesteście takimi leniuszkami jak ja możecie wszystkie składniki sosu bezpośrednio dodać na patelnię i tam wymieszać 😛



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz