poniedziałek, 10 czerwca 2019

GULASZ Z SOCZEWICY I GRZYBÓW

Przychodzę dzisiaj do Was z nowym przepisem. Uwielbiam to połączenie smaków. Gulasz jest bardzo aromatyczny, a sos po prostu przepyszny. Polecam Wam z całego serca.

Jeśli chcecie być bardziej na bieżąco z przepisami to zachęcam Was do odwiedzenia mojego profilu na INSTAGRAMIE. To właśnie tam dzieje się u mnie najwięcej. Ten przepis również jest tam dostępny w wyróżnionych relacjach. 






GULASZ Z SOCZEWICY I GRZYBÓW


Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 350 g pieczarek, pokrojonych
  • 1/2 szklanki suszonych grzybóW
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku, natki pietruszki i oregano
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • 1/3-1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie domowe owsiane, może być też kokosowe)
  • Sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Soczewicę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 20 min.

Grzyby również zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody.

Cebulę i czosnek drobno kroimy, dusimy na patelni z odrobiną wody. Dodajemy pokrojone pieczarki. 

Kiedy pieczarki będą gotowe dodajemy wino, grzyby i wodę, w której się moczyły oraz wszystkie przyprawy. Dusimy kilka minut. 

Następnie dodajemy odsączoną soczewicę i bulion. Gotujemy do miękkości.

Pod koniec gotowania dodajemy mleko wedle uznania. Doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz