poniedziałek, 11 czerwca 2018

SAŁATKA Z SUROWYM "HUMMUSEM" Z CUKINII

    Nie od dziś wiadomo, że w sałatce najważniejszy jest SOS. A najlepiej dużo sosu! Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty do wykonania. Przepis na ten hummus, który w tym przypadku służy mi jako sos, wypróbowałam niedawno i od tamtej pory nie mogę przestać go zajadać. 

    Z podanego przepisu hummusu wyjdzie na dwie lub trzy duże sałatki, w zależności od tego, jak dużo sosu lubicie dodawać. 

    Hummus z cukinii świetnie sprawdzi się też jako pasta do chleba lub dip do nachosów. 

    Jeśli chcecie być na bieżąco zachęcam do polubienia Zielonej diety na Facebooku.


SAŁATKA Z SUROWYM HUMMUSEM Z CUKINII

Składniki sałatki (1 porcja):
  • 3 szklanki ulubionej sałaty (ja użyłam gotowego mixu sałat)
  • 1/2 dojrzałego awokado Hass
  • 6 pomidorków koktajlowych
Składniki sosu (3 porcje):
  • 1 i 1/4 szklanki surowej cukinii, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1/3 szklanki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie blendujemy. Doprawiamy do smaku.

Awokado kroimy w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Dodajemy razem z sałatą do miski.

Do sałatki dodajemy przygotowany sos. Przed zjedzeniem wszystko mieszamy, aby sos połączył się z warzywami.

Niezjedzoną część sosu przechowujemy w lodówce do 3 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz