czwartek, 22 lutego 2018

ORIENTALNA ZUPA Z SOCZEWICY

Dzisiejszy przepis na zupę-krem z soczewicy idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Dzięki dodaniu aromatycznych przypraw zupa cudownie rozgrzewa. Jest gęsta, więc syci na długi czas.
Możecie dodać do niej, np. ziarna czarnego sezamu, czarnuszkę, pestki dyni lub grzanki (oczywiście z chleba razowego :)). Ja swoją porcję przygotowałam z sezamem i prażonymi ziarnami ciecierzycy.


Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)


ORIENTALNA ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki (4 porcje):
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce kuminu, kurkumy, curry, słodkiej papryki
  • po 1/2 łyżeczki imbiru, garam masali, chili
  • 1 marchewka, pokrojona na małe kawałki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego light (używam takiego)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek oraz przyprawy. Dusimy razem kilka minut. 

Następnie dodajemy marchewkę i soczewicę, zalewamy 2 i 1/2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości - ok. 15-20 min.

Kiedy marchewka i soczewica są miękkie, dodajemy pomidory oraz mleczko kokosowe. Miksujemy dokładnie i gotujemy jeszcze ok. 5 min.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz