środa, 28 lutego 2018

WEGAŃSKA PASTA À LA TUŃCZYK

    Dzisiaj przychodzę do was z czymś wyjątkowym. Widziałam ten przepis już jakiś czas temu, jak krążył po sieci i pojawiał się na kolejnych blogach. Początkowo jakoś nie dawałam mu szans. Myślałam, że to kolejny dziwny i wymyślny przepis, a ja lubię rzeczy proste i takie, które robi się szybko. Wczoraj jednak doszłam do wniosku, że dam mu szansę. Kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do pracy. I efekt, który uzyskałam przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tej paście naprawdę niczego nie brakuje, jest pełna smaków i tekstur. Jest również doskonałym źródłem białka. Świetnie nadaje się na pastę kanapkową. Bardzo ciekawie sprawdzi się też z dodatkiem ugotowanego makaronu, jako sałatka. Polecam wam serdecznie!

Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)





WEGAŃSKA PASTA A LA TUŃCZYK

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 szklanki selera naciowego
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki korniszonów
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka sproszkowanego nori*
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy, rozgniatamy dokładnie widelcem. Seler, cebulę i korniszony kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby smaki się "przegryzły". 
Jeśli chcecie uzyskać bardziej rybny posmak możecie dodać więcej nori, jeśli bardziej jajeczny dodajcie czarną sól kala namak.

Podajemy jako pastę kanapkową lub z makaronem jako sałatka.

*Aby uzyskać sproszkowane nori wystarczy zmielić jeden arkusz nori w blenderze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz