niedziela, 4 marca 2018

PYSZNY WEGAŃSKI OBIAD W 20 MINUT, czyli makaron ryżowy z warzywami i sosem orzechowym

    Dzisiaj mam dla was przepis-hit ostatnich tygodni. Obiad, którego przygotowanie zajmuje około 20 minut! Do tego jest przepyszny, oryginalny i sycący. Czego można chcieć więcej! Coś dla wielbicieli masła orzechowego, tym razem w wersji wytrawnej. Polecam wam serdecznie :)

Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)




MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM

Składniki (dla 2 osób):
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 450 g gotowej mieszanki warzyw, chińskiej lub orientalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • pieprz do smaku
Składniki sosu:
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny bądź limonki  
  • sezam, do posypania

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie wystarczyło go zalać gorącą wodą na ok. 5 min. i odcedzić).

W tym czasie na patelni podduszamy warzywa (bez tłuszczu, ewentualnie można dodać trochę wody) aż będą miękkie. Doprawiamy pieprzem i mieszanką przypraw.

Przygotowujemy sos. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy łyżkę ciepłej wody.  

Do przygotowanych na patelni warzyw dodajemy makaron i sos. Mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy sezamem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz