piątek, 23 marca 2018

WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY

    Kiedy na blogu Jadłonomia zobaczyłam przepis na chlebek bananowy, wiedziałam, że jest przepyszny. Chciałam jednak, aby u mnie pojawił się w zdrowszej wersji, bez cukru i bez dodatku mąki pszennej. Udało się! Mój domowy tester stwierdził, że jest absolutnie przepyszny. Zabrałam też kawałek w odwiedziny do sąsiadów. Zjedli ze smakiem i jeszcze zostawili sobie po kawałku na później. Mam nadzieję, że Wam również przepis przypadnie do gustu :)

Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na FACEBOOKU i śledzenia mnie na Instagramie :)




WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY

Składniki (10 porcji):
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej*
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego, wymieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju (użyłam z orzechów włoskich)
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego lub klonowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • cukier kokosowy, do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Mielone siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 5 min. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę.

W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

W drugiej misce dokładnie mieszamy olej, syrop daktylowy,przygotowane siemię lniane, banany i mleko.

Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy, tylko do połączenia. Na końcu delikatnie dodajemy czekoladę i orzechy. 

Ciasto przekładamy do foremki, posmarowanej olejem.

Ciasto dekorujemy wg. uznania. Ja użyłam cukru kokosowego.

Pieczemy ok. 50 min. 

Studzimy i zajadamy ze smakiem :)  

* Robiłam również ten chlebek w wersji bezglutenowej dodając po 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, gryczanej i owsianej bezglutenowej, chlebek wtedy wychodzi bardziej kruchy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz