piątek, 18 grudnia 2020

WEGAŃSKIE PIERNICZKI DYNIOWE

    To przepis z cyklu last minute. Pierniczki od razu. wychodzą miękkie i puszyste. Znikają w ekspresowym tempie. Zróbcie na Święta ;)

    Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku i śledzenia mnie na Instagramie :)




WEGAŃSKIE PIERNICZKI DYNIOWE


Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Wykonanie:

Miksujemy razem olej, cukier i puree. 

Dodajemy suche składniki, mieszamy. Zagniatamy ciasto. 

Odstawiamy do lodówki na 1 h. 

Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolicy na grubość ok. 1-2cm i wykrawamy foremkami ulubione kształty.

Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka.

Pieczmy ok. 12-14 min.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka (dzięki temu pierniczki będą miękkie). 




1 komentarz:

  1. Jeśli ktoś chce schudnąć to ja moge polecić tabletki z tej strony: https://dietalux.wordpress.com/ pomogły mi schudnąć 15 kg bez efektu jojo.

    OdpowiedzUsuń