czwartek, 12 listopada 2015

EKSPRESOWE BURGERY WEGAŃSKIE

Dzisiaj przepis ekspresowy. Czasem, kiedy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni, przygotowuję właśnie te burgery. Nadają się nie tylko na obiad, można je również zabrać do pracy lub na uczelnię.

Ja burgery piekę, ale równie dobrze można je usmażyć. Wtedy lepiej dodać mieszankę mąki z ciecierzycy lub siemienia lnianego z wodą, która sklei nam burgery. Smażone burgery będą oczywiście bardziej kaloryczne i mniej zdrowe.

Już jutro postaram się wrzucić przepis na buraczane bułki hamburgerowe, które idealnie pasują do dzisiejszych burgerów :)

Pamiętajcie, że pod każdym postem publikuję wartości odżywcze potrawy.
 

Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku :)




EKSPRESOWE BURGERY WEGAŃSKIE

Składniki (10 sztuk):


  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 marchew, obrana i drobno starta
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 50 g pestek słonecznika (lub mieszkanki pestek słonecznika i dyni)
  • 2 łyżki tahini
  • garść natki pietruszki, posiaknej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub mielonego siemienia lnianego, wymieszana z 3 łyżkami wody (opcjonalnie, burgery będą bardziej zwarte)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciecierzycę i fasolę odsączamy i płuczemy.

Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do uzyskania zwartej masy (większe kawałki mogą być wyczuwalne).

Z otrzymanej masy formujemy kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min do momentu, aż lekko się zrumienią.

Podajemy z dowolną sałatką ze świeżych warzyw lub jako dodatek do burgerów.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz