Do czego najlepiej pasuje mleko z nerkowców? Ja używam go dosłownie do wszystkiego! Dodaję do kawy i do koktajli, na jego bazie przygotowuję owsianki lub jaglanki.
Pamiętajcie, że pod każdym postem publikuję wartości odżywcze potrawy.
Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku :)
MLEKO Z NERKOWCÓW
Składniki (na około 4 szklanki):
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 4 szklanki świeżej wody
- 1/4 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie), jeśli lubicie słodsze mleka
Przygotowanie:
Nerkowce wsypujemy do blendera razem z solą i zalewamy wodą. Miksujemy dokładnie (mi zajęło to ok. 2 min. z przerwami, żeby nie przegrzać blendera).
Przecedzamy mleko (ja przecedzałam swoje mleko przez drobne sitko. Jeśli jednak nie macie super blendera albo takiego sitka - użyjcie gazy :) I nigdy nie wyrzucajcie pulpy, która Wam zostanie. Ja swoją dodałam to następnego dnia do owsianki)
Jeśli chcecie dodajcie syrop klonowy i jeszcze raz wymieszajcie.
Pamiętajcie, że mleko należy przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz