poniedziałek, 2 listopada 2015

SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM, PESTKAMI GRANATU I SOSEM TAHINI

Ta sałatka to jedna z moich ulubionych. Nie może więc być inaczej i musi pojawić się na blogu jako pierwszy przepis. Jest pełna wyjątkowych smaków. Pestki granatu i sos tahini idealnie podbijają smak użytych w przepisie warzyw. Wszystkie składniki możecie przygotować dzień wcześniej, a rano tylko wymieszać i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię :)

Pamiętajcie, że sałatkę możecie dowolnie modyfikować, dostosowując ją do swoich upodobań. Możecie dodać inne sałaty oraz inne pestki :) Jeśli macie problem z obraniem granatu, koniecznie obejrzyjcie tą instrukcję.

Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku :)


SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM, PESTKAMI GRANATU I SOSEM TAHINI

Składniki (1 porcja):
  • 1/2 bakłażana
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki pestek granatu
  • po 1/2 szklanki rukoli i endywii
  • po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, dyni i orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki naturalnego jogurtu sojowego, bez cukru
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę. Grillujemy na patelni posmarowanej oliwą do momentu, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W tym czasie przygotujemy sos. Czosnek wyciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pozostałe składniki sosu: jogurt, tahini i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy.

W misce mieszamy rukolę i endywię, dodajemy bakłażana i pestki granatu. Posypujemy mieszanką pestek dyni, słonecznika i orzeszków piniowych. Polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz