sobota, 28 listopada 2015

SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA, SOCZEWICY, TOFU FETY I RUKOLI

Pieczony burak, czarna soczewica, feta i rukola to doskonale dobrane towarzystwo :) Słodkie buraki, słona tofu feta i lekko gorzkawa rukola idealnie się razem komponują. Do tego jeszcze pożywna soczewica i mamy sałatkę idealną. Polecam Wam to połączenie na jesienne i zimowe dni, również do zabrania ze sobą na uczelnię lub do pracy.

Pamiętajcie, że gotowana soczewica zawiera m.in.: kwas foliowy, żelazo, witaminy B1 i B6, cynk oraz potas. Buraki to moje zimowe comfort food. Jadam je w każdej postaci :) Zawarte w nich barwniki należą do silnych przeciwutleniaczy. 

Pamiętajcie, że pod każdym postem publikuję wartości odżywcze potrawy.

Zachęcam do polubienia Zielonej Diety na Facebooku :) 



SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA, SOCZEWICY, TOFU FETY I RUKOLI

Składniki (4 porcje):
  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy
  • opakowanie (100 g) rukoli
  • tofu feta, przygotowana z tego przepisu
  • 4 małe buraki
  • oliwa z marynowanej tofu fety
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja swoją namoczyłam w ciepłej wodzie, następnie odcedziłam, zalałam świeżą wodą, delikatnie posoliłam i gotowałam ok. 30 min.).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Buraki kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30-40 min. do momentu, aż będą miękkie.

Na talerzu układamy rukolę, na niej przygotowaną soczewicę, upieczone buraki oraz kawałki tofu fety. Polewamy oliwą z marynowania tofu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

1 komentarz: